Conferinta Ora Magica a nou-nascutului


 11 Octombrie 2018, Bucuresti

Ora 16.30 - Conferinta dedicata gravidelor si specialistilor

Ora 14.30 - MasterClass dedicat specialistilor

In toamna acestui an, ProMAMA organizeaza o Conferinta cu scop educational pe tema primei ore din viata unui om, dedicata atat viitoarelor mame, cat si specialistilor din domeniu - o oprtunitate de a afla informatii stiintifice si explicatii din partea unor specialisti recunoscuti international.

In prima zi din viata extrauterina se intampla niste lucruri uimitoare (despre care poti citi mai multe aici), iar momentul nasterii si prima ora de viata sunt extraordinar de importante pentru adaptarea nou-nascutului la noul mediu si pentru dezvoltarea sa ulterioara.

 Ce este Ora Magica a nou-nascutului?  

“Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere” se refera la procedura de intoarcere a nou-nascutului dezbracat si cu pielea uscata (sters, nu spalat!) pe abdomenul mamei si lasarea lui acolo, timp de o ora, in contact neintrerupt piele-pe-piele cu mama sa. Aceasta practica face parte din standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate stiintific de numeroase studii si se aplica cu succes in multe tari inca din anii ’90, devenind procedura de rutina din maternitati.

Asezarea bebelusului pe pieptul mamei, in contact direct piele-pe-piele, a inceput sa fie studiata la inceputul anilor ’90 de catre cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA, in colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – care desemneaza laureatii premiilor Nobel pentru Medicina si Fiziologie.

Din ce in ce mai multi cercetatori studiaza si analizeaza care este efectul acestei “ore magice”, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung si care este influenta sa asupra nou-nascutului si a mamei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca practica de a tine bebelusul pe pieptul mamei timp de o ora imediat dupa nastere este cruciala pentru imbunatatirea sanatatii bebelusului. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Karolinska Institute au demonstrat o scadere a riscului de mortalitate neonatale cu pana la 22%

In conditiile unei nasteri fara complicatii (fie naturala sau cezariana), intoarcerea bebelusului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:

•             bebe se linisteste mai repede, isi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac si initiaza imediat alaptarea (in primele 2 ore dupa nastere are cel mai puternic reflex de supt);

•             mama este protejata de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune si frisoane.

Din pacate, procedura standard in Romania este separarea bebelusului de mama dupa nastere. Pentru ca cercetarile au dovedit ca practicarea Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere aduce beneficii majore, Asociatia ProMAMA a implementat programul in Romania in 2012, alaturi de specialistii de la Healthy Children Institute si de atunci promoveaza practica prin toate mijloacele posibile.

Care sunt acele practici de nastere dovedite a fi cele mai benefice, atat pentru nou-nascut, cat si pentru mama?

4 specialisti - unul din Germania, 2 din Ungaria si unul din Romania - iti vor explica si argumenta, pe indelete.

INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Cui se adreseaza evenimentul?

  gravidelor (si viitorilor tatici),

  mamelor care se gandesc la inca un copil,

  specialistilor implicati in minunea nasterii (neonatologi, obstetricieni, moase, asistente, doule, educatori prenatali, consultanti in lactatie).  

 

Conferinta se desfasoara in limba engleza si nu exista traducere simultana.

Agenda Evenimentului:

CONFERINTA

16.00 – 16.30: Welcome Coffee

16.30 – 17.10: Sorana MURESAN, IBCLC, Presedintele Asociatiei ProMAMA

•             Deschiderea evenimentului

•             Ora Magica a nou-nascutului si Microbiomul Uman

17.10 – 17.50: Dr. Katalin VARGA (Ungaria)

•             Rolul Oxitocinei in timpul nasterii. Efectele oxitocinei artificiale administrate in timpul travaliului asupra nasterii, a perioadei postpartum si pe termen lung.

•             Bonding-ul mama – nou-nascut; managementul stresului mamei si al nou-nascutului in timpul Orei Magice.

18.10 – 18.20: Coffee Break

18.20 – 19.00: Dr. Elizabeth VARADY (Ungaria)

•             “Responsive Care” – rooming in, initierea precoce a alaptarii si co-sleeping;

19.10 – 19.50: Stefanie ROSIN, PhD IBCLC (Germania)

•             "Biological Nurturing" - alaptarea biologica. 

MASTER CLASS dedicat specialistilor (IBCLC, Educatori Prenatali) si cadrelor medicale (medici neonatologi, obstetricieni, pediatri, moase, asistente medicale):

14:30 – 16:00 Stefanie ROSIN - "Biological Nurturing" - demonstratie practica. Alaptarea biologica: provocari, abordari si solutii pentru initierea alaptarii. Cum ar trebui sa fie mamele pregatite si ce abordari ar trebui sa cunoasca specialistul pentru un start optim in alaptare.

Locurile la MasterClass sunt limitate.

Participantii la MasterClass sunt rugati sa aiba o papusa-manechin-bebelus pentru demonstratia practica.

 

 Tarife (lei)

Membrii Asociatiei ProMAMA beneficiaza de MasterClass gratuit.

 

 

 

 

 De ce sa participi la eveniment?

La Conferinta vei afla, chiar din partea unor specialisti si cercetatori recunoscuti:

 

•             explicatiile stiintifice pentru CUM si DE CE aceste practici aduc atatea beneficii importante;

•             care sunt acele practici esentiale ce se pot implementa cu usurinta la nastere;

•             care poate fi contributia proaspetei mamici in acele momente si cum poate echipa medicala sa sustina aceste practici.

INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Detalii despre speakeri:

Sorana MURESAN, IBCLC 

Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC). Pana in prezent, Sorana a oferit peste 4.000 de sedinte de consultanta in alaptare fata-in-fata cu mama si bebelusul.

Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE). Pana in prezent, Sorana a sustinut cursuri pentru aproximativ 4.200 viitori parinti. 

Specialist “Ora Magica” (Skin-to-Skin) – ProMAMA a adus si promovat in Romania Programul Ora Magica.

Sorana, alaturi de colegele de la ProMAMA, au adus in Romania specialistii de la institutul de cercetare si educatie in lactatie Healthy Children din SUA, pentru implementarea in maternitatile noastre a programului ”Contactul piele-pe-piele intre mama si nou-nascut in prima ora dupa nastere”, program oferit 100% gratuit maternitatilor. Asociatia ProMAMA a facut demersuri la Ministerul Sanatatii pentru implementarea practicii in maternitatile din Romania. Dosarul este depus la Minister inca din 2013.

 

Dr. Katalin VARGA, Psiholog, Profesor Universitar

Sef al catedrei de psihologie afectiva si fondator al cursurilor universitare pentru consultanti perinatali. A predat cursuri universitare si postuniversitare in domeniul stiintelor perinatale timp de 30 de ani. A publicat articole, capitole si carti in domeniul psihologiei si hipnozei si are experienta mai multor studii si cercetari in domeniile psihologiei si perinatale.

 

 

Dr. Elizabeth VARADY, Pediatru si neonatolog, IBCLC

Medic pediatru si neonatolog cu practica de peste 39 de ani in Spital Universitar. A predat cursuri universitare si postuniversitare, este speaker la conferinte internationale in domeniile neonatologiei si managementului alaptarii. In calitate de seful sectiei de neonatologie, a implementat practicile recomandate si astfel a obtinut pentru spital acreditarea de "Baby Friendly" ("Spital - prieten al copilului")

 

 

Stefanie ROSIN, PhD, IBCLC

Doctor in stiinte medicale si consultant in alaptare IBCLC, sustine cursuri de alaptare in spitale din 2005.

A intreprins cercetari in domeniul alaptarii.  A facut practica de consultanta in alaptare alaturi de Dr. Jack NEWMAN, la clinica de alaptare a acestuia.

 

 Doresti sa iti rezervi locul la eveniment? INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Nou-nascutii asezati pe pieptul mamei dupa nastere parcurg, in mod natural si instinctiv, 9 stadii, printre care si initierea alaptarii si totul se finalizeaza cu somn linistit, atat pentru mama, cat si pentru bebe.

Prima persoana pe care o vede nou-nascutul atunci cand deschide ochii este mama, ceea ce creeaza o legatura minunata inca de la inceput si o experienta a nasterii extraordinar de frumoasa pentru mama.

Practica intoarcerii bebelusului pe pieptul mamei in cazul in care nu exista probleme este simpla, fireasca si dovedita eficienta si benefica. Nu necesita personal medical in plus si nici vreun fel de aparat.

Daca atat viitoarele mame cat si cadrele medicale vor intelege CE si DE CE se intampla in Ora Magica, atunci va exista si dorinta de a implementa aceasta practica in maternitati - pentru sanatatea si bunastarea bebelusului si a mamei, dar si pentru cea mai frumoasa experienta a nasterii. 

 Locatia

Conferinta se desfasoara la Jubile, SALON SIGNATURE, Soseaua Pipera nr. 48-50, Bucuresti

 

Doresti sa afli informatiile corecte cu privire la practicile recomandate la inceputul vietii?

 DACA DA, INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Conferinta se desfasoara in limba engleza si nu exista traducere simultana.

 

Inapoi...   |   Contacteaza-ne acum! Cele 9 luni trec repede...    |    Tarife ProMAMA    |    Politica de confidentialitate    |    Politica privind cookie-urile