Cine este Consultantul de Lactatie IBCLC


Consultantul in Lactatie IBCLC este persoana specializata in prevenirea si rezolvarea problemelor legate de alaptare. Consultantii de lactatie recunoscuti in intrega lume sunt numai aceia care au fost acreditati de catre IBLCE (Comitetul International al Examinatorilor Consultantilor de Lactatie), pe baza unor examene internationale care cuprind verificarea cunostintelor teoretice si practice in domeniul anatomiei, fiziologiei lactatei si a suptului, dezvoltarea si nutritia copilului, patologie, sociologie, psihologie si consiliere, terminologie medicala (pentru cei care nu lucreaza in domeniul medical), etica si legislatie, echipamente si tehnica pentru alaptare, educatie sanitara.

Persoana acreditata se numeste CONSULTANT DE LACTATIE CERTIFICAT INTERNATIONAL (IBCLCInternational Board Certified Lactation Consultant) si poseda cunostintele si calificarea pentru a asigura o asistenta de calitate in alimentatia naturala.

Certificatul acreditarii este valabil 5 ani. Dupa aceasta perioada, trebuie facuta o recertificare, posibila fie prin reexaminare, fie prin dovada educatiei continue in domeniul alaptarii si al lactatiei umane (75 de credite de lactatie CERPs). Dupa 10 ani, recertificarea se face prin reexaminare.

IBCLC este standardul de aur de acreditare a consultantului de lactatie, singura acreditare recunoscuta in lumea intreaga de asociatiile profesionale.

Declaratia de competenta IBLCE insumeaza cunostintele si calificarea speciala IBCLC.

Un IBCLC trebuie:

 1. Sa posede cunostintele si metoda de a efectua consultatie si educatie competenta si cuprinzatoare in cazul situatiilor de rutina si speciale de lactatie, de la preconceptie pana la 12 luni postnatal.
 2. Sa integreze cunostintele din domeniul urmatoarelor discipline in ingrijirea familiilor care alapteaza: anatomie materna si infantila; fiziologie si endocrinologie; nutritie si biochimie; imunologie si boli infectioase; patologie; farmacologie si toxicologie; psihologie, sociologie si antropologie; parametrii de crestere si dezvoltare; interpretarea cercetarii; etica si legislatie; echipament si tehnologie pentru alaptat; sanatate publica
 3. Sa utilizeze cunostiinte de consiliere, personalitate, teorie de grup si de familie in cursul interventiilor pentru sustinerea alaptarii.
 4. Sa integreze aspectele culturale, psihosociale, nutritionale si farmacologice ale alaptarii in practica de consultanta in lactatie.
 5. Sa utilizeze metode de comunicatie corespunzatoare in interactiunea cu clientii si personalul medical.
 6. Sa mentina o relatie colaborativa si de sustinere cu clientii, subliniind individualizarea ingrijirii familiei, autonomia clientului, luarea de decizii in cunostiinta de cauza, si ingrijirea medicala optima.
 7. Sa actioneze ca un sustinator al alaptarii in comunitate, loc de munca si printre personalul medical.
 8. Sa utilizeze principiile educatiei adulte in experienta educationala a clientilor, personalul medical si comunitate.
 9. Sa interpreteze rezultatele cercetarilor recente pentru a determina probabilitatea aplicarii lor in practica.
 10. Ca si un membru al echipei medicale, sa realizeze planuri de urmarire a evolutiei cazurilor si sa faca raportari corespunzatoare celorlalte cadre medicale si sustinatorilor comunitari ai alaptarii.
 11. Sa pastreze foi de observatii cuprinzatoare ale clientilor.
 12. Sa urmeze un cod etic profesional, legi si coduri locale si sa mentina standarde corespunzatoare de igiena.
 13. Sa observe directivele pentru cadrele medicale stipulate de Codul International de Marketing pentru Substituentele de Lapte Matern al OMS-lui.
 14. Sa mentina si intensifice cunostintele si abilitatile prin educatie continua corespunzatoare.
 15. Consultantii de lactatie sunt angajati in spitale, cabinete medicale, centre de consultanta pentru lactatie si organizatii care sprijina alaptarea, grupuri de sprijin pentru mame.

ProMAMA ofera cursuri pentru formarea profesionistilor consultani in alaptare. Informatii despre cursul de EDUCATIE IN LACTATIE puteti vedea aici.

Detalii despre Examenul IBLCE puteti citi aici.

Inapoi...   |   Contacteaza-ne acum! Cele 9 luni trec repede...    |    Tarife ProMAMA    |    Politica de confidentialitate    |    Politica privind cookie-urile