MAGIA MATERNITATII: DIN BURTICA, LA PIEPTUL MAMEI


Impreuna, #SalvamVietiDeBEBE si #DonamSanatateViitorului

Acest Program inseamna alinierea protocoalelor din maternitatile din Romania la standarde Europene, pentru sanatatea viitoarelor generatii din tara noastra!

De ce Programul MAgia MAternitatii?

Pur si simplu, pentru ca statisticile legate de maternitate in tara noastra sunt sumbre:

  suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale;

  rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;

  nasterea este puternic medicalizata, mai ales in Bucuresti (80-85% cezariana);

  nou-nascutul este, de multe ori, separat de mama, i se ofera lapte-formula si astfel este sabotata alaptarea si chiar sanatatea viitorului adult, iar la mama apare depresia postnatala;

  copiii romani nascuti in prezent vor avea, la varsta de 18 ani, capitalul uman cel mai scazut din Europa, din cauza educatiei deficitare si a sistemului sanitar precar - conform raportului privind Capitalul Uman, al Bancii Mondiale, publicat in octombrie 2018.

Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii realizate de institutii recunoscute.

Prin Proiectul MAgia MAternitatii, vom schimba aceste statistici din Romania, prin implementarea practicilor sanatoase legate de maternitate, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Implementarea acestui Program va contribui la salvarea a peste 300 vieti de copii intre 0 si 1 an, in fiecare an, in Romania, conform cercetarilor referitoare la impactul acestor practici si avand in vedere rata mortalitatii infantile (0-1 an) din tara noastra (Delayed breastfeeding initiation increases risk of neonatal mortality, Pediatrics, 2006).

 E simplu sa contribui si tu!

E nevoie doar sa completezi acest formular pentru directionarea impozitului pe venit catre Asociatia ProMAMA – cea care se deplaseaza in maternitati sa faca training pentru cadrele medicale privind aceste protocoale.

Daca nu alegi tu cauza pe care doresti sa o sprijini prin impozitul pe venit, va alege statul pentru tine… asa ca mai bine te mobilizezi cateva minute sa completezi acest formular cu datele tale si sa il trimiti prin posta/ curier la adresa Str Elena Caragiani nr 20A, sect. 1, Bucuresti, sau la Administratia Financiara de care apartii! 

Sorana MURESAN, specialist Ora Magica a Nou-Nascutului, despre beneficiile acestei practici: 

   Pentru ca doar IMPREUNA si cu bunavointa putem oferi sanatate si fericire noilor generatii, vom actiona in 3 directii majore:

  1. Educarea viitorilor parinti (prin cursuri si evenimente pre si postnatale, materiale informative si consultanta in alaptare),

  2. Pregatirea cadrelor medicale, prin intermediul conferintelor, cursurilor si altor evenimente sau materiale,

  3. Lobby pe langa Ministerul Sanatatii pentru revizuirea protocoalelor spitalicesti din domeniul perinatal.

 

  Pana in prezent, Asociatia ProMAMA a avut astfel de actiuni pentru recunoasterea meseriei de Consultant in Alaptare certificat international si pentru implementarea programului Ora Magica a Nou-Nascutului. 

  In 2012, Asociatia ProMAMA, impreuna cu cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA (care deruleaza cercetari privind sanatatea copiilor si practici recomandate in acest sens) au avut o intrevedere cu reprezentanti din Ministerul Sanatatii pentru implementarea in Romania a programului Ora Magica (Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere). In urma intalnirii, specialistii de la Institutul Healthy Children au transmis o scrisoare oficiala Ministerului Sanatatii privind implementarea Programului Ora Magica, iar Asociatia ProMAMA a depus un dosar cu privire la procedura Ora Magica si cercetarile referitoare la aceasta. Un alt dosar depus este cel privind specialistul in alaptare, care in alte tari este o veriga din lantul care sustine cuplul mama-bebelus. Solicitarea a fost pentru recunoasterea profesiei de Consultant in Alaptare Certificat si introducerea in echipa medicala ce are in grija mama si bebelusul. 

In mai 2019, ProMAMA a participat la dezbaterea privind Proiectul de lege pentru natalitate si sanatatea copiilor din Romania - pentru maternitati "Prieten al Copilului" / Baby Friendly.

 

Sarcina, nasterea, primele ore de viata si alaptarea sunt strans legate intre ele si au efecte majore asupra sanatatii si starii de bine atat a bebelusului, cat si a mamei.

Sorana MURESAN, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, IBCLC:

  "In Romania, situatia nu este deloc roz in ceea ce priveste procedurile legate de nasterea si ingrijirea bebelusului. Nu sunt respectate recomandarile OMS sau cele ale spitalului Baby Friendly. Multe mame au experiente traumatizante la nastere, nou-nascutii nu beneficiaza de un start sanatos, iar acest lucru nu este normal! In mod evident, este cazul sa schimbam ceva in tara noastra!

Multi ne plangem de lucruri de genul acesta, dar destul de putini chiar facem ceva pentru schimbare... 

Asociatia noastra a ales sa demareze cel mai ambitios proiect de educare a parintilor si imbunatatire a practicilor si protocoalelor privind nasterea si ingrijirea bebelusului in maternitatile din Romania. Am numit acest Program “MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei”, iar scopul sau este sa promoveze informarea corecta si implementarea practicilor sanatoase privind:

        Sarcina

        Travaliul si nasterea 

        Ora Magica (program implementat in Romania de catre Asociatia ProMAMA in 2012), 

        Kangaroo Care

        Alaptare exclusiva in primele 6 luni si apoi, in continuare, alaturi de o diversificare corecta, pana la cel putin 2 ani. " 

Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, experienta de peste 30 ani in Neonatologie, primul Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC) din Romania si profesor-formator pentru 8 generatii de viitori consultanti in alaptare, speaker la conferinte internationale:

"Am citit aceste lucruri in numeroase studii, le-am auzit de la cercetatori care se ocupa exact cu astfel de studii, de la foruri de medici si specialisti in alaptare, dar am si vazut, in peste 30 de ani de practica medicala: este extrem de important pentru sanatatea copilului, respectiv a viitoarei persoane adulte, modul in care acesta se naste, ce se intampla in primele ore de viata, apoi in zilele de dupa nastere si daca bebelusul este sau nu alaptat si purtat. Astfel, invit toti specialistii, toate institutiile sau persoanele care isi doresc viitoare generatii sanatoase sa se alature acestor practici sanatoase!"

 

Implementarea Programului MAgia MAternitatii intr-o maternitate privata din Cluj-Napoca, 2019:

  

     

      

    

Multumitumiri:

Noi (echipa ProMAMA), bebelusii, mamele, tatii, bunicii si altii, multumesc:

Primilor sustinatori financiari ai Programului MAgia Maternitatii:

 - Partener Oficial al Programului MAgia MAternitatii

 

  

 

      

Partenerilor foto/ video: 

  

Partenerilor media: 

        

Cine si cum poate sustine Programul "MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei"?

 Cadre medicale si specialisti care au inteles valoarea acestor practici simple si firesti pentru sanatatea copilului si a mamei. Deja s-au alaturat campaniei cativa medici si specialisti recunoscuti pentru practicile sanatoase si rezultatele bune pe care le au. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro.

 Institutii, Asociatii si ONG-uri care sprijina sanatatea copilului si mamei. De asemenea, deja ni s-au alaturat astfel de ONG-uri si Asociatii si urmeaza mai multe. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro.

 Media (TV, Radio, online, bloggeri sau persoane publice). Multumim tuturor celor care au promovat pana in prezent, informatii corecte si importante: TVR, ProTV, Digi 24, Antena 1, Kanal D, Prima TV, Acasa TV, Realitatea, Adevarul live, Qbebe, Andressa.ro, BebeH.ro, Centrul de Parenting, copilul.ro, Mama de Matei, Printesa Urbana, Şi Blondele Gândesc, Totul despre Mame, Centrul de Parenting, Anca's Diary, Anazidezi, Inima Copiilor, Bebe H, Copilul.ro, La Leche League România, Mame Nebune, Mamide2, grupuri de discutii pe FB si alte pagini personale. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.

 Persoane din institutii ale statului. Politicile si protocoalele spitalicesti au nevoie de revizuire si adaptare la cele mai recente recomandari. Persoanele care inteleg aceasta nevoie si doresc sa ajute la schimbare sunt cheia pentru reusita scopului. Daca doriti sa sustineti acest program si sunteti sau cunoasteti persoane de decizie in acest sens, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro. 

 Mame (parinti, bunici). Experientele pe care le traiesc parintii in legatura cu nasterea si intalnirea cu puiul lor sunt extrem de importante; in general, aceste amintiri raman puternic impregnate in mintile si sufletele parintilor, fie ca sunt pozitive sau negative. Povestirea experientelor privind informatiile primite in timpul sarcinii, nasterea, primele zile cu bebe si alaptarea sunt foarte importante pentru a demonstra impactul profund pe care le au aceste practici legate de maternitate. Aceste povesti ale experientelor, comentariile si implicarea pe aceasta tema vor reprezenta un combustibil pentru progresul proiectului. Aici este pagina de FB a Programului MAgia MAternitatii unde vom posta despre activitatile din cadrul campaniei, informatii corecte si recente si unde va invitam sa ne povestiti experientele voastre si sa sustineti demersul, chiar si cu un like sau share. 

 Parteneri care doresc sa investeasca in sustinerea Proiectului si sa transmita ideea ca brand-ul sustine aceasta legatura fireasca, intima si miraculoasa dintre mama si bebelus - ceea ce stiinta a dovedit atat de benefic pentru ambii. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.

 Agentii de publicitate/ PR/ designeri/ graficieni/ productie publicitara. In cadrul proiectului vom crea materiale informative, online si print, cu scopul de a educa si informa corect cu privire la practicile sanatoase legate de maternitate (Sarcina, Nastere, Ora Magica, Kangaroo Care, Alaptare si Diversificare.). Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.

 

Care sunt impresiile cadrelor medicale si ale parintilor dupa implementarea Programului MAgia MAternitatii:

 
 Dorina, Asistent-Sef neonatologie si consultant in alaptare IBCLC: "Am venit aici cu gandul sa facem magie... cu dorinta de a transforma nasterea conventionala din Romania intr-o nastere prietenoasa, intr-o magie atat pt bebe, cat si pentru parintii acestuia. Implementarea Programului “MAgia MAternitatii” ne-a oferit cea mai buna solutie pentru reusita acestui vis al nostru. Suntem bucurosi ca parintii impartasesc cu noi aceste unice momente din viata lor, dar mai ales pentru ca reusim sa ii sustinem!
 
 Ioana, Moasa: "Inaintea implementarii Programului MAgia MAternitatii de catre ProMAMA, Ora-Magica era, pentru mine, ceva de genul unei povesti frumoase... undeva intre mit si realitate. Dupa participarea la curs, mi-am dat seama ca e mult mai mult decat doar ceva frumos… e conectare maxima pentru un atasament emotional puternic intre mama si nou-nascut. Toate temerile si nelinistile mamei legate de “Unde e copilul meu?”/ “E bine, e sanatos?” / “De ce nu pot sa il mai tin in brate?” / “Cand mi-l aduceti inapoi?” - DISPAR.
Chiar si durerea pe care mama o mai are dupa nastere dispare si ea in timpul Orei-Magice.
Dupa implementarea Programului, pot sa spun sincer: acesta este normalul, firescul, asa ar trebui sa fie in toate maternitatile; pentru ca cei doi isi apartin unul altuia, formeaza un intreg. Linistea, bucuria si implinirea care se citesc pe chipul lor sunt reale, indiferent de cursul travaliului; nimic nu mai conteaza, s-a terminat, mama e fericita, langa puiul ei. Acest lucru sa nu-l uitam: noi suntem cadre medicale, care trebuie sa aducem si sa inspiram siguranta, intelegere si bucurie mamelor. Sa facem ca si in Romania sa fie cat mai multe locuri unde sa se poata naste cu blandete si respect fata de mama si nou-nascut. Este dreptul lor sa stea cat mai mult impreuna!"
 
 Lavinia, Asistent Medical de neonatologie: "Ceea ce eu vad in Ora Magică este primul moment de conexiune perfecta intre mama si bebelusul ei, este momentul acela cand vrei sa stea timpul in loc si sa nu se mai schimbe nimic!
 
 Proaspata mamica ce a beneficiat de Ora Magica, in urma implementarii de catre ProMAMA a Programului “MAgia MAternitatii”: "A fost e experiență deosebita! Cand am primit bebelusul in brate, a disparut toata durerea. M-a cuprins doar bucuria, caldura… am fost copleșita de emotie si nu am mai vrut sa ma despart de sufletelul meu."
 
 Melinda, Asistent Medical de neonatologie: "Momentul acela in care nou-nascutul ajunge pentru prima data in bratele mamei lui, reactiile sale si ale mamei la prima lor intalnire… totul este extraordinar! Iar noi, cadrele medicale, retraim emotiile lor cu fiecare nastere in parte!"

 

          

Inapoi...   |   Contacteaza-ne acum! Cele 9 luni trec repede...    |    Tarife ProMAMA    |    Politica de confidentialitate    |    Politica privind cookie-urile